سیستم آدرسدهی هوشمند، مبنایی برای دولت الکترونیک مؤثّر و کارآمد
- سیستم آدرسدهی هوشمند مبنایی برای دولت الکترونیک مؤثر و کارآمد است. چنانچه این امر برای کشور ما نیز محقق گردد، میتوان انتظار داشت، با استفادهٔ مؤثّر از فناوری در بخش سیستم آدرسدهی، افقی روشن را برای عرصهٔ خدمات و اقتصاد کشور ترسیم کرد که این مهم، منجر به ارتباط بهتر بین سازمانهای خدمات رسان و مردم نیز خواهد شد.
تجربه مشترک مدیریتهای موفق در کلانشهرهای جهان، نشان میدهد، روشهای دیرپای گذشته، که محدود به مدیریت تغییرات کالبدی شهرها میشد، پاسخگوی نیازهای نوشونده و مدیریت دگرگونیهای شتابان در کلانشهرهای امروزین نبوده و جویای نگاهی نوین است. به ناچار، مدیریت شهری باید به موازات برنامهریزی و اقدام برای توسعهٔ ظرفیتهای کالبدی، در جهت رفع نیازهای پیچیدهٔ شهرها از طریق فناوری تلاش داشته باشد. به همین سبب، در سیاستگذاری مدیریت شهری، ارتقاء فرایندهای مرتبط با خدماترسانی به شهروندان به موازات توسعه شهری ضروری است. در همین راستا اهمّیت آدرس و نیاز به موقعیت دقیق آدرسها منجر شده تا کشورهای توسعه یافته دنیا چون استرالیا و اتریش با صرف هزینه و زمان قابل توجه به دنبال تولید و نگهداری پایگاههای دادهٔ با کیفیت و قابل اعتماد از مکان آدرسهای موجود در کشور خود باشند. اما در کشور ما، یکی از مسائل به ظاهر ساده که پیچیدگیهای زیادی در درون خود دارد، عدم وجود همین سیستم آدرسدهی استاندارد در کشور است. به عنوان نمونه، نحوهٔ آدرسدهی در کشور، وابسته به ذهنیت عموم مردم جامعه است که در بسیاری از موارد مشکلاتی را رقم زده است. این موضوع خود یکی از علل بروز ترافیک شهری و سردرگمی شهروندان است که با ارائهٔ یک روش نوین و هماهنگ میتوان آن را کاهش داده و به میزان قابل توجهی از استرس عمومی شهروندان کاست. اما این سیستم باید به گونهای باشد که هم افراد بتوانند از آن استفاده کنند، هم سازمانها و نهادهای خدماترسان. در اینجا لازم است به این نکته نیز اشاره شود که آدرس استاندارد یک توصیف زبانی از مکان یکتا بر روی زمین است، که در آن ترکیبی از نام معابر، شمارهٔ مناطق، کدپستی و … استفاده میشود.
سیستم آدرسدهی هوشمند مبنایی برای دولت الکترونیک مؤثر و کارآمد است. چنانچه این امر برای کشور ما نیز محقق گردد، میتوان انتظار داشت، با استفادهٔ مؤثّر از فناوری در بخش سیستم آدرسدهی، افقی روشن را برای عرصهٔ خدمات و اقتصاد کشور ترسیم کرد که این مهم، منجر به ارتباط بهتر بین سازمانهای خدمات رسان و مردم نیز خواهد شد.
با ذکر نکات فوق ضرورت بررسی آدرسدهی در مدیریت شهری به ویژه در شهرهای بزرگ از آن جهت حائز اهمیت است که گسترش روزافزون کلانشهرهایی چون تهران، مشهد، اصفهان و… علاوه بر ایجاد نیاز برای توسعه زیرساختهای شهری و سایر ملزومات شهرنشینی نیاز مهمی در باب مسیریابی / مقصدیابی شهری را هم برای عموم مردم و هم سایر ارگانها چون شرکت پست جمهوری اسلامی ایران، شهرداری و… نهادهای شهری به همراه دارد. در همین راستا کلانشهر تهران، به عنوان یک الگو برای شهرهای کشور در این راه گام نهاده و در سالهای مدیریتی ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۶ با تشکیل کارگروه GNAF برای تهران، نسبت به تدوین دستورالعملها و پیادهسازی یک پایگاه دادهٔ آدرس استاندارد برای شهر تهران اقدام کرد.